Cancia Leirissa (55) zwemt acht uur op Innerme

Cancia Leirissa (55) zwemt acht uur op Innerme

Een paar jaar geleden kreeg Cancia Leirissa het idee om het IJsselmeer over te zwemmen. Goed voor een afstand van 22km! Om te trainen voor die uitdaging sloot de Rotterdamse zich aan bij een zwemvereniging. Ook sportvoeding kon niet ontbreken. Het ontdekken van Innerme bleek voor haar een openbaring.

Boterham met choco of pannenkoeken?

Cancia maakte zich naar eigen zeggen echt zorgen over de voedingskeuzes die ze moest maken naar aanloop van haar zwemtocht. Ze won informatie in bij andere zwemmers die de oversteek al gemaakt hadden.

Cancia: “Ik kreeg de meest uiteenlopende antwoorden. Sommigen hadden boterhammen met Nutella gegeten, anderen gelletjes of pannenkoeken.” Gelletjes kende de zwemster alleen als “chemisch en mierzoet”, terwijl ze vreesde dat pannenkoeken en boterhammen haar te zwaar op de maag zouden vallen. Wat moest ze dan onderweg eten?

Zoektocht naar natuurlijke sportvoeding

“Natuurlijke voeding, en dus voeding die niet boordevol suiker zit, is mijn ding”, gaat Cancia verder. “Maar de producten in supermarkten of sportzaken bevatten steevast veel suiker. Als alternatief waren er opties met stevia, maar dat vind ik absoluut niet lekker.”

Bovendien raadde Cancia’s coach haar aan om meer proteïnen in te nemen, om beter te herstellen van haar krachttrainingen. “Ik eet vegetarisch, waardoor het voor mij nog een extra uitdaging was om de nodige proteïnen binnen te krijgen”, legt Cancia uit.

De ontdekking van Innerme

Cancia vroeg aan haar schoondochter, die in een biowinkel werkte, of ze sportvoeding verkocht. “Ze maakte me attent op de proteïnepoeders van Innerme. Ze kocht de variant met vanillesmaak voor me en ik vond hem zowaar meteen erg lekker.” Cancia dronk vanaf dan na elke training amandelmelk, waar ze het proteïnepoeder onder mixte. Dat miste zijn effect niet: “Mijn kracht begon zichtbaar toe te nemen in de gym”, merkte ze op.


De zwemster zocht extra informatie over Innerme. Ze ontdekte: “Innerme heeft een compleet sportvoedingsassortiment! Zelfs gelletjes, maar dan met natuurlijke ingrediënten.” Dit gaf Cancia het vertrouwen dat ze nodig had: “Nu geloofde ik erin dat ik het IJsselmeer kon oversteken op mijn eigen voorwaarden. Diezelfde dag heb contact gezocht met een coach die zwemmers begeleidt met de oversteek om mijn plan echt concreet te maken.”

Het IJsselmeer oversteken

Op 7 september 2022 was het zover. “’s Nachts had het nog flink geregend en geonweerd”, vertelt Cancia, “maar ’s morgens hadden we een strakblauwe lucht en was het water spiegelglad: perfect voor de oversteek.”

De zwemster had zich goed voorbereid en al haar Innerme-producten klaargelegd. “Ik nam een doos proteïnerepen mee, een doos energierepen (met sinaasappelsmaak), de Energy Gel ‘Endurance’ en een zak proteïnepoeder met vanillesmaak.” Elk half uur hield Cancia een “eet- en drinkmoment”: “Mijn begeleidster legde alle producten voor me klaar. Hierdoor kon ik zelf kiezen waar ik dan behoefte aan had.”

Energie om door te zwemmen

“Ongeveer halverwege, op 11 kilometer, nam ik de Energy Gel ‘Endurace’”, blikt Cancia terug. “Wat een boost geeft dit product! Je voelt de energie in je lichaam vloeien. Ik kon hier echt een uur flink door zwemmen.” Terwijl de zwemster de eerste helft van de oversteek op repen en de energiegel aflegde, redde ze het voor het tweede deel vooral op thee (tegen de koude) en proteïnechips. Ze legde de volledige afstand af in 8 uur, 3 minuten en 16 seconden.

“Honger heb ik geen enkel moment gehad”, besluit Cancia. Bovendien verliep haar herstel ongelofelijk vlot: “Twee dagen na de oversteek zat ik alweer op de zwemtraining!”


Cancia Leirissa gebruikte o.a. deze producten