Frans Claes blikt terug op 5 jaar samenwerken

Frans Claes blikt terug op 5 jaar samenwerken

"De samenstelling van de repen en de gels in combinatie met de productinnovaties bewijzen dat Innerme gemaakt is om het beste uit jezelf te halen, ongeacht je niveau als atleet. Innerme speelde een niet te onderschatten rol in het behalen van mijn resultaten de voorbije 5 jaar."

Top mountainbiker en 'early adopter' Frans Claes was 5 jaar Innerme atleet. We blikken samen terug op deze periode en de rol van voeding in zijn evolutie als atleet. Hij praat over zijn keuze voor een plantaardige levensstijl en het evenwicht vinden tussen inspanning en ontspanning als topsporter. Vanuit zijn ervaring met Innerme deelt Frans voedingstips die je kan toepassen tijdens jouw trainingen en wedstrijden.

Overwinning BEMC 2023

"Na 7 deelnames eindelijk raak! De bevestiging dat ik ook Ardennen wedstrijden op internationaal niveau kan winnen voelt goed. De zege was niet gestolen. Tijdens de openingstijdrit verloor ik 25 seconden na kettingproblemen. Toch won ik de tijdrit, wat me heel veel vertrouwen gaf. In rit 1 en rit 2 werd ik continu onder vuur genomen maar door mijn terreinkennis en ervaring kon ik mijn voorsprong tot meer dan 5 minuten uitbouwen. In de laatste rit was ik aan het einde van mijn krachten, maar ook daar kon ik mijn ervaring uitspelen om uiteindelijk gecontroleerd de wedstrijd te winnen."

Foto door Marcelo Rypl
Foto door Marcelo Rypl

"In een etappekoers is voeding cruciaal. Je bent zowel op als naast de fiets van 's morgens tot 's avonds met eten bezig. Voor elke etappe laad ik me na het ontbijt op met isotone drank. Tijdens de wedstrijd neem ik elk halfuur een gel waarbij ik de verschillende smaken 'fast' en 'endurance' afwissel. Tijdens etappewedstrijden neem ik, uitgezonderd de laatste etappe, geen cafeïne gelletjes zodat ik de boost kan sparen voor wanneer het écht nodig is. Na elke etappe is hydrateren cruciaal. "De combinatie van isotone drank en proteïne mix is dan ideaal."

Mindset, druk en balans.

"Ik heb geleerd om me niet te laten beïnvloeden door de verwachtingen van buitenaf. Mijn eigen doelen stellen zorgt voor rust. Druk mag en moet er zijn, maar de soms onrealistische verwachtingen beïnvloeden mijn prestaties eerder negatief.

Computerspelletjes helpen me mijn gedachten te verzetten. Zalig om even in een totaal andere wereld te zijn. Andere sporten zoals basketbal, skiën en wielrennen volgen is voor mij ook echt ontspannend. En net zoals vele fietsers ben ik gek op koffie. Zelf een cappuccino maken brengt me helemaal tot rust."

Vegan way of life

"Met een bachelor in Milieuzorg op zak ben ik heel bewust van de invloed die de veestapel heeft op het klimaat. Combineer dat met hongersnoden in andere werelddelen en dierenwelzijn … een plantaardige levensstijl werd zo een evidente keuze.

Gezondheid was toen geen overweging. Intussen weet ik wel beter! Ik ben ervan overtuigd dat mijn plantaardige levensstijl een zekere impact heeft op mijn niveau als atleet en mijn gezondheid op lange termijn. Mijn resultaten liggen in stijgende lijn en daar speelt mijn dieet een rol in. Let wel, ook bij een vegan lifestyle zijn er bepaalde regels te volgen: eet gedifferentieerd, lokaal, seizoensgebonden, biologisch en informeer je voldoende."

Samenwerking met Innerme

"De keuze om op Innerme te sporten was een evidentie. De pure producten, het volledig plantaardige aanbod en de 100% biologische ingrediënten waren de elementen die me meteen overtuigden om samen te werken. De samenstelling van de repen en de gels in combinatie met de productinnovaties bewijzen dat Innerme gemaakt is om het beste uit jezelf te halen, ongeacht je niveau als atleet. Innerme speelde een niet te onderschatten rol in het behalen van mijn resultaten de voorbije 5 jaar."


Top mountainbiker Frans Claes over sportvoeding en MTB