Dirk Baelus: van cafébaas tot topsporter en expert natuurlijke voeding

Dirk Baelus: van cafébaas tot topsporter en expert natuurlijke voeding

In 2004 zegt Dirk Baelus (1979) zijn carrière als cafébaas vaarwel en begint hij geleidelijk met topsport op een alternatieve, natuurlijke manier. Hij krijgt meer energie, voelt zich vitaler, recupereert beter en maakt eindelijk komaf met de gezondheidsklachten die hem al zo lang achtervolgen. Ontdek het inspirerende verhaal van deze triatleet en ondernemer.


Gezondheidsproblemen

Gedurende zijn hele jeugd is Dirk meerdere keren per jaar ziek. Antibiotica lopen als een rode draad door zijn jonge jaren. “Toen ik veertien was, werd het echt erg”, vertelt Dirk. “Ze moesten me naar het ziekenhuis dragen. Ik kon niet meer stappen door een vergevorderde botontsteking in mijn heup. Een maand lang kreeg ik antibiotica via een infuus – een van de pijnlijkste herinneringen uit mijn leven. Het voelde alsof er prikkeldraad door mijn lichaam liep.”

Vier jaar later is het weer schrikken: Dirk krijgt een hartvliesontsteking. “Opnieuw werd ik volgepompt met antibiotica en moest ik wekenlang platte rust houden. Het jaar daarna kreeg ik zona. Het hield niet op. Het was duidelijk dat ik geen goede weerstand had en dat ik vatbaar was voor ontstekingen.”

Een tweedehands koersfiets

Het leven dat Dirk leidt na zijn studies Accountancy is niet meteen bevorderlijk voor zijn gezondheid. Hij runt een café in zijn geboortedorp Arendonk en pleegt roofbouw op zijn lichaam. Hij klopt lange nachten, leeft ongezond, rookt en drinkt graag een pint.

Maar in augustus 2004 verandert zijn leven. Een vaste klant vertelt Dirk over zijn plannen voor een kwarttriatlon. De cafébaas, die op dat moment nog voetbalt, is meteen geïnteresseerd: als kind fietste hij en liep hij om het snelst rondjes met zijn neef. Kort na het gesprek aan de toog blesseert Dirk zich tijdens een voetbalmatch. In oktober 2004 zegt hij daarom het voetbal vaarwel. Hij besluit triatlons te omarmen en hoopt dat hij door meer te sporten eindelijk minder vaak ziek zal zijn.

Dirk koopt loopschoenen, zwemkledij en een tweedehands koersfiets, en begint te trainen. Eerst nog schoorvoetend, algauw passioneel. In juni 2005 neemt hij deel aan zijn eerste kwarttriatlon. Ook al wordt hij overrompeld door de andere zwemmers: het is een fantastische ervaring. Hij voelt dat deze sport hem een ongekend gevoel van zelfvertrouwen geeft.

Toch loopt niet alles op wieltjes. Dirk: “Toen ik begon te sporten, dacht ik dat ik de gezondste mens ter wereld zou worden. Maar na een jaar werd ik weer ziek.” Dat was het moment waarop Dirk naar zijn voeding ging kijken...

Voeding onder de loep

Dirk traint intensief en gaat intuïtief op zoek naar de voeding, het dieet of de levenswijze die hem de meeste energie kan geven. Hij besluit gedurende twee weken vlees, zuivel en geraffineerde suiker uit zijn dieet te schrappen. “Ik werd een ander mens en bloeide helemaal open.”

In januari 2006 sluit Dirk zich aan bij triatlonclub TriaMo in Mol, waar trainer Michel Sprangers hem begeleidt en adviseert. Dirk koestert stilletjes plannen om een Iron Man te worden. Maar hij wil op een gezonde en verantwoorde manier groeien en aansterken.

Op 31 oktober 2006 sluit Dirk de deuren van zijn café. Vanaf dan combineert hij zijn nieuwe passie voor triatlon met halftijdse jobs, en verkent hij de wereld van de natuurlijke, zuivere voeding verder. Klassieke sportvoeding kan zijn lichaam niet verdragen. Hij test diëten uit, verslindt boeken en ontdekt al doende hoe natuurlijke, plantaardige voeding zijn lichaam en geest heelt. Hij wordt steeds vitaler en energieker. Sinds januari 2007 eet hij 100% natuurlijke en gebalanceerde maaltijden met pure, plantaardige ingrediënten.

In februari 2008 trekt Dirk op voedingsstage naar de Franse Pyreneeën, waar hij zich verder verdiept in natuurlijke voeding. In 2009 leeft hij tien weken tussen Japanse zeeboeren, die hem nieuwe recepten en ingrediënten aanreiken. Terug thuis ontpopt hij zich tot voedingscoach en geeft hij steeds vaker kookworkshops. Vanaf 2009 behaalt Dirk schitterende sportieve resultaten in triatlons en neemt hij voor het eerst deel aan de Ironman van Hawaï, waar hij 52ste wordt in zijn leeftijdsgroep.

Een eigen sportvoedingsmerk

Dirk wil zijn gebalanceerde maaltijden omzetten in compacte voeding voor op de fiets of onderweg. Hij ontwikkelt, met vallen en opstaan, de meest natuurlijke sportvoeding. In januari 2012 komt zijn eerste sportreep op de markt onder de merknaam Innerme Pure Power. In september 2014 neemt Omega Pharma zijn bedrijf over: Innerme wordt een onderdeel van Oce Bio. Dirk blijft wel de frontman van het sportvoedingsmerk, dat intussen ook gels en sportdrank aanbiedt.

Nadat het Amerikaanse Perrigo Omega Pharma overneemt en Marc Coucke vertrekt, belandt Innerme op een zijspoor bij het farmaceutische bedrijf. Na iets meer dan twee jaar neemt Dirk Innerme daarom terug over. Hij bouwt tot op de dag van vandaag zijn merk verder uit. Sinds 2019 krijgt hij daarbij de hulp van Kim Clijsters, die mee in de zaak stapt.

Tussen 2011 en 2015 schrijft Dirk drie boeken over zijn ervaringen: Pure kracht (2011), Op weg naar balans (2015) en De basis van natuurlijke voeding (2015), een praktisch kookboek.

Een afscheid en een begin

In 2019 zet Dirk op een indrukwekkende manier een punt achter zijn mooie, vijftienjarige triatloncarrière. Hij wordt als veertigjarige twee keer Belgisch kampioen bij de masters en duikt in zijn laatste Ironman voor de vijfde keer onder de negen uur.

Vandaag sport Dirk nog steeds en neemt hij deel aan loop- en fietswedstrijden, promoot hij natuurlijke voeding in binnen- en buitenland, perfectioneert hij Innerme en geeft hij kookworkshops. Hij brengt atleten ook samen. Zo richt Dirk in 2013 een triatlonteam op, het Innerme Triathlon Team, om samen te sporten en nadien heerlijke gezonde maaltijden te eten. Later komt daar nog een Granfondo Team bij, en sinds 2022 vormen beide teams één geheel: Team Tæru Innerme.

Tæru is ook de naam van het unieke sportcomplex dat Dirk in 2022 in de Belgische Ardennen opricht. Je vindt er alles om te trainen en te relaxen, dankzij een gigantische sporthal, een zwembad, een cyclocross-parcours, hoogtekamers, massagetafels, een professionele keuken en andere indrukwekkende faciliteiten.

Geen sprookje

Van een leven vol uitspattingen als café-uitbater naar dat van een gezonde triatleet en succesvolle ondernemer: het klinkt als een sprookje, maar dat is het allerminst. Dirk heeft een bijzonder lange weg afgelegd: figuurlijk – fysiek en mentaal – maar ook letterlijk. Zijn passie voor triatlon bracht hem tot in Hawaï; zijn zoektocht naar pure voeding tot in Japan. Op weg naar balans. Yin en yang.

Dirk is puur natuur, net als zijn basisingrediënten en -gerechten. Samen met hem ontdek je hoe je echt gezond wordt met natuurlijke voeding.


Dirk Baelus: van cafébaas tot topsporter en expert natuurlijke voeding