Onze energy bars onder de loep genomen!

Onze energy bars onder de loep genomen!

Sinds de oprichting van Innerme in 2012 zijn ook onze Innerme energy bars op de markt. Wat maakt de reep zo bijzonder? En welke voordelen levert de reep op voor je gezondheid? We namen de reep voor je onder de loep.

Een gebalanceerde maaltijd als uitgangspunt

Een gebalanceerde maaltijd bestaat uit een volwaardig graan (zoals rijst, gierst, spelt, haver, boekweit, …), een peulvrucht (zoals kikkererwten, rode bonen, witte bonen, linzen, …), groenten, noten en/of zaden, zout + eventueel kruiden. Het idee van een gebalanceerde maaltijd was de vertrekbasis om onze energiereep te maken. Hoe kunnen we deze ingrediënten omzetten in een bar?

De basis van de energiereep bestaat uit 5 ingrediënten:

 1. rijst (van stroop en gepofte rijst) = volwaardig graan = ENERGIE
 2. eiwit van zonnebloempit en rijst = zaad = BOUWSTOFFEN
 3. zeewierpoeder = groenten (uit de zee) = VITAMINEN & MINERALEN
 4. sesam = zaden = GEZONDE VETTEN en vezels
 5. zeezout = zout = MINERALEN
 6. kruiden

De voordelen van rijststroop

Om te garanderen dat de reep optimaal energie levert tijdens het sporten of andere activiteiten is ze voorzien van voldoende rijststroop, omdat deze boordevol gezonde koolhydraten zit en langdurige energie geeft.

Rijststroop is een mild zoete stroop die zeer makkelijk verteerbaar is en makkelijk oplost. Bovendien bevat rijststroop vele complexe suikerstructuren die ervoor zorgen dat de koolhydraten langzaam worden vrijgegeven in het bloed. De suikers in de stroop zijn glucose en maltose (2 moleculen glucose). Dankzij het natuurlijke productieproces bevat de stroop nog zijn mineralen.

Rijststroop wordt gemaakt door een natuurlijk, origineel en milieuvriendelijk productieproces en niet door raffinage. Dit heeft de volgende voordelen:

 • volledige traceerbaarheid van de grondstof tot de stroop;
 • het behoud van en de zorg voor zoveel mogelijk eigenschappen van de bewerkte granen: smaak, kleur en mineralen;
 • een natuurlijkere, kortere en begrijpelijkere etikettering voor de consument => ‘rijststroop’ in plaats van ‘glucosestroop’ of ‘suiker’.
 • geen chemische toevoegingen die door de grote suikerindustrieën worden gebruikt (H2SO4 – zwavelzuur, NaOH – natriumhydroxide, Na2CO3 – natriumcarbonaat);
 • geen conventionele productieprocessen zoals het gebruik van harsen die ionen uitwisselen voor de demineralisering van zoete sappen en vruchtensappen.

Rijststroop heeft een hoge glycemische index (GI). Dit is een maat om aan te geven hoe snel de glucose in de darm wordt verteerd en in het bloed wordt opgenomen. Maar dankzij de combinatie van de andere volwaardige ingrediënten die deze energiereep bevatten, zakt de GI en komt dus de glucose meer geleidelijk aan vrij in het bloed. Geen energie crashes dus!

Waarom onze energy bars geen fructose bevatten

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat we moeten opletten met fructose. Je lichaam kan namelijk per dag maar een vaste hoeveelheid verteren. Je lever heeft een beperkt aantal enzymen om deze fructose te verwerken. Er wordt aangeraden om max 15g à 25g fructose per dag te eten (gemiddeld op dagelijkse basis). Bij dagelijkse grote hoeveelheden fructose overbelast je de lever. De fructose die niet kan worden omgezet in glucose wordt opgeslagen als vet en daardoor kan er zelfs leververvetting ontstaan (bij een constante overbelasting). Fructose kan als het ware toxisch gaan werken. Een ander nadeel van fructose is dat het geen verzadigingsgevoel geeft en dat het veel eerder zorgt voor de vorming van verbindingen tussen suikers en eiwitten (AGE’s) die vrije radicalen vormen en dus schade kunnen aanrichten.

Bij Innerme opteren we er daarom voor om fructose slechts in beperkte mate te gebruiken in bijvoorbeeld de Isotonic Drink, de Energy Gel 'Fast', de Protein bar alsook oat en superfood bars. Deze producten gebruikt je dus best met mate. Dit omdat je dus beter een beperkte hoeveelheid fructose per dag mag inneemt. Dat is dus zeker niet interessant is als je veel sportvoeding op een dag nodig hebt. Voor een fietstocht van 5u heb je al makkelijk 5 energie bars nodig bijvoorbeeld. Omdat onze energy bars geen fructose bevatten zijn ze uitermate geschikt om er zonder gezondheidsrisico's veel van te eten, zoals bijvoorbeeld tijdens een meerdaags event.

Advies Innerme Sportvoeding

Energy bar (4 verschillende smaken) kan ongelimiteerd gebruikt worden
Energy gel 'endurance' kan tot 8 stuks per dag
Energy gel 'fast' (4 smaken) op dagelijkse basis max 3
Oat en Superfood bar op dagelijkse basis max 3
Protein bar op dagelijkse basis max 2
Iso energy drink op dagelijkse basis max 3x 40g

Op wedstrijddagen kan je gerust meer Energy gel 'fast' en Iso energy drink nemen om aan 50 à 70g koolhydraten/uur te komen.