Hoe herstel je optimaal na een (zware) inspanning?

Hoe herstel je optimaal na een (zware) inspanning?

Vermijd bewerkte voeding en geraffineerde suikers

Als je geen geraffineerde suikers, frisdranken, pepdranken en klassieke (chemische) sportvoeding gebruikt, zal je al sowieso veel sneller herstellen. Zo beperk je de belasting op je lichaam zowel voor, tijdens en na het sporten. Het herstelproces vraagt tijd en energie van je lichaam en dit proces wordt vertraagd bij het gebruiken van bewerkte voeding.

Vul je reserves voldoende aan met oa. eiwitten

Het is belangrijk dat je naast een kwalitatieve bron van koolhydraten (dus best geen geraffineerde suikers) ook voldoende eiwitten eet. Een intensieve sporter moet toch wel je eigen gewicht X 1,2 à 1,4 in gram eiwit eten. Bv.: je weegt 76 kg...dan moet je 91 à 106 g eiwit op een dag eten. Dat is veel en dat getal kan je gelukkig makkelijk bereiken door je voedingspatroon aan te vullen met een proteïne shake en/of bar.

“Wat bij mij uitstekend helpt voor een goed herstel, is niet meer eten en snacken na de laatste maaltijd van de dag." Dirk Baelus

Dagelijkse routine

"Het belangrijkste voor mij in de dagelijkse routine is niet meer eten/snacken na de laatste maaltijd, aldus Dirk Baelus. Tijdens zware trainingsperiodes en na zware wedstrijden versnelt dit het herstelproces. Eet je laatste maaltijd ook niet te laat, liefst voor 19u (maar dit is niet altijd mogelijk als je 's avonds nog sport). Anders ben je namelijk geneigd om te blijven eten tot laat in de avond. Niet doen dus. Het is te belastend voor je lichaam, je spijsverteringssysteem en het is ook niet goed voor je hormonaal systeem. Hierdoor maak je minder melatonine (antioxidant), groeihormoon en testosteron aan... wat je broodnodig hebt om te herstellen.

Geef je je lichaam rust, dan kan het ook beter ontzuren/ontgiften. Dit is nodig is omdat je door de zware inspanningen veel afvalstoffen in je lichaam hebt die belastend zijn voor je lever. Let er wel op dat je dan voldoende calorieën eet gedurende de dag. Als je 's avonds nog laat gesport hebt, zou ik iets lichts eten of een proteïne shake met granen melk, behalve als het een lichte en korte training was."

Doe aan stretching en yoga

Stretching en yoga helpen het herstel. Masseer jezelf daarnaast ook zeker met een foamroller. Blijven bewegen is toch ook het meest aangewezen na een 'grote wedstrijd'. Na enkele dagen complete rust is het goed om lichte hersteltrainingen op te starten. Dit betekent korte en zeer trage trainingen zodat de doorbloeding in spieren wordt gestimuleerd. Niet makkelijk voor de meesten, want het is pas effectief als je het traag doet.

  

Eet gevarieerd en vers

Bereid je eigen maaltijden met verse groenten. Kies voor biologische groenten. Ze zitten vol mineralen, vitaminen en antioxidanten (meer dan niet biologische voeding) die je lichaam hard nodig heeft om de tekorten die ontstaan zijn door de load weg te werken.


Proteïne poeders en repen